Fotografie

Baby- & kinderfotografie

De eerste levensjaren van een kind zijn de spannendste tijd voor een gezin. Talloze momenten, ervaringen en hoogtepunten vinden binnen enkele maanden plaats en alles wil u jaren later onthouden.

Dankzij moderne digitale camera's is het niet langer een grote inspanning om alle belangrijke levensgebeurtenissen te documenteren. Duizenden foto's vullen de geheugenkaarten snel - meer dan u 's avonds wilt zien, sommige zelfs met hetzelfde motief. Gelukkig kunt u de kwaliteit van kinderfoto's met een paar eenvoudige trucs aanzienlijk verbeteren. We vertellen u waar u op kunt letten en hoe snel elke snapshot een eeuwig geheugen zal worden, wat opmerkelijk is in fotoboeken en geprinte beelden.

Plezier op de voorgrond

Het eerste ingrediënt voor een succesvolle kinderfoto is geduld. Foto’s waarop de kinderen stil moeten zitten en glimlachen, zullen er later onnatuurlijk uitzien. In plaatst daarvan kunt u de foto’s op ooghoogte van de kinderen maken. Door geen druk uit te oefenen zullen ze zich natuurlijk gedragen.

Verberg u niet achter de camera

Als u opnamen wilt maken van een baby, dan kunt u het beste uw gezicht niet onophoudelijk achter de camera verbergen als een glimlach wilt ontlokken. Houd de camera iets onder uw kin, kijk de baby in de ogen en lach en praat met het kind.

De basisregels van de fotografie in acht nemen

De basisregels voor het fotograferen van personen gelden des te meer voor het fotograferen van kinderen: Een geslaagd beeld kenmerkt zich door licht en compositie. Wees op ooghoogte met de kinderen. De ogen van de kleintjes moeten ongeveer op de bovenste derde lijn van het beeld staan en moeten scherpgesteld zijn. Bij een groot diafragma van het objectief wordt de achtergrond wazig, wat vooral aantrekkelijk is voor portretten.

Nu ontwerpen

Spontaniteit is de sleutel

Nog een sleutel tot succesvolle kinderfoto's: Spontaniteit gaat voor planning en timing is alles. Kinderen behoren tot de meest onvoorspelbare maar ook spannende motieven. Als fotograaf heeft u niet lang de tijd om de scène op te lichten en kunt u het beste niet proberen het spel van de kinderen te vertragen.

In plaatst daarvan kunt u uw camera instellen met kortere sluitertijden en snelle continue opnamen, zodat u scherpe foto's kunt maken van kinderen in beweging. Het is ook belangrijk dat uw camera zelfs bij hoge ISO-waarden nog steeds ruisvrije beelden produceert, zodat u bent uitgerust voor slechte lichtomstandigheden.

Toestemming

Tegelijkertijd dient u er echter rekening mee te houden dat het recht portretrecht ook voor kinderen geldt en dat ze door de wet beschermd worden. Vraag aan de ouders van de andere kinderen toestemming voordat u kinderen in een groep fotografeert.