Fotografie

Herfstfotografie

Wanneer de dagen in de herfst korter zijn in plaats van langer, nodigt de natuur u uit om foto's te nemen met adembenemende kleuren en geweldige lichtstemmingen. Het zachte licht van een bewolkte herfstdag, de felle kleuren van de bladeren, weelderige velden vlak voor de oogst - niet alleen professionele fotografen houden van de herfst vanwege de unieke sfeer. Gedurende deze tijd worden indrukwekkende foto's gemaakt, die ideaal zijn als fotocadeau voor het naderende kerstseizoen.

Het gouden uur

In een fotografiehandleiding leest u vaak over het gouden uur. Hiermee wordt de korte periode net na zonsopgang of voor zonsondergang bedoeld. In plaatst van het harde licht tijdens de middag worden landschapsmotieven tijdens deze tijd ondergedompeld in zacht, warm licht.

Het blauwe uurtje is een periode waarbij de lucht tijdens de schemering een helder blauwe lucht krijgt. Het gebeurt tijdens de overgang tussen nacht en daglicht (of andersom). De lucht wordt vaak eerst helder blauw voordat het donkerder wordt. Beide omstandigheden lenen zich perfect voor het fotograferen van de herfst. Het is dus de moeite waard om tijdens deze periode te gaan wandelen en de camera klaar te houden.

Nu ontwerpen

Dynamische beelden met continue opname

Als u reist met kinderen of honden, is de mogelijkheid voor bijzonder dynamische foto's is gunstig. Gebruik een functie voor continu opnamen en korte sluitertijden in het bereik van 1/250 of 1/500 seconden om de beweging in de lucht te bevriezen.

Laat uw kinderen droge bladeren in de lucht gooien of in de richting van de camera voor een geweldig herfstspektakel. Iets langere sluitertijden leiden tot lichte wazigheid, terwijl de beweging sterker wordt benadrukt - experimenteren is de moeite waard.

Verblindingsvlekken geven foto’s een bijzondere charme

Als de zon door de kleurrijke bladeren van een boom schijnt en u tegen de zon in fotografeert, ontstaan er interessante verblindingsvlekken. Deze kunnen voor spannende contrasten in de herfstfoto’s zorgen.

De gulden snede

Anders zijn, zoals vaak het geval is in de fotografie, hierbij zijn enkele basisprincipes van toepassing bijvoorbeeld de gulden snede. Professionals proberen uw onderwerpen altijd uit te lijnen met deze specifieke beeldverhouding. De uitlijnfunctie van de meeste camera’s helpt, in het bijzonder de mogelijkheid om het beeld in negen rechthoeken te verdelen. Maar zelfs als u zich het raster in beeld kunt u de compositie aanzienlijk verbeteren.

Nu ontwerpen

Horizontale structuren

Houd de horizon, een oever van het meer of andere horizontale structuren die gelijk zijn aan de horizontale lijn. Plaast het hoofdonderwerp bij voorkeur op de kruising van de horizontale en rechter verticale lijnen. Plaast verticale structuren zoals bomen, wolkenkrabbers of watervallen langs een van de twee verticale lijnen. Voor portretfoto’s dient u ervoor te zorgen dat uw ogen op een van de horizontale lijnen zijn gericht. In een groepsfoto geldt hetzelfde voor de hoofden. Merk hierbij ook op dat de meeste camera’s zich automatisch op het midden van de afbeelding concentreren. Corrigeer de focus, indien noodzakelijk ook nog handmatig.

Met deze tips zullen uw foto’s er veel harmonischer uitzien. Vergeet niet bewust de beelddiepte te gebruiken en met de scherpte van de achtergrond via de verschillende f-waardes te spelen. Dit geeft u spannende motieven die indruk maken op al uw gasten.

Nu ontwerpen

Bijpassende fotoproducten