Fotografie

Huisdierfotografie

Baasjes zijn blij met succesvolle foto's van hun huisdieren - niet voor niets behoren dergelijke foto's tot de favorieten in elke fotokalender of fotoboek. Het fotograferen van de vierbenige vrienden kan echter een uitdaging zijn: Honden en katten staan zelden stil tijdens het spelen - of de dieren zijn zo verlegen dat het plotselinge geluid van de camera hen bang maakt. Gelukkig zijn er veel tips en trucs om u te helpen met het maken van foto's van huisdieren.

Perspectief overwegen

Net als bij het fotograferen van mensen, kunt u het beste op ooghoogte zijn met uw huisdier en op de ogen scherpstellen. Zorg ervoor dat u huisdier volledig in beeld is bij het samenstellen van het beeld, tenzij u dit bewust gebruikt om bijvoorbeeld een vleugel van een vogel of vlinder te accentueren. Hoe lager de f-waarde, hoe waziger de achtergrond zal zijn waardoor deze niet afleid van het gefotografeerde huisdier.

Met de macromodus spelen

Het kan lonend zijn om te spelen met de verschillende instellingen van de uw camera. De macromodus biedt bijvoorbeeld spannende perspectieve en brengt het beste in de foto naar boven. Daarnaast kunt u natuurlijk gebruik maken van de verschillende filters die de camera heeft. Er zijn bijna geen grenzen aan de creativiteit.

Korte belichtingstijden / continu-opname

Wanneer de dieren ravotten tijdens het spelen, is een camera met een korte belichtingstijd en continu fotograferen de moeite waard. Selecteer een belichtingstijd van 1/250 seconden en korter om de beweging in de lucht te bevriezen of laat de belichting licht vervagen door deze iets te verhogen. Vergeet niet om het speelgoed van uw dieren mee te nemen - hier ziet u een of twee trucs in sportfotografie. Geen enkel voetbalbeeld zou immers compleet zijn zonder bal.

Nu ontwerpen

In rust ligt de kracht

Wilde dieren kunnen van een afstand worden gefotografeerd met een telelens. Hierbij is een camera met elektronische sluiter, die geruisloos klikt, ideaal. Vergelijk dit met een spiegelreflexcamera die een onaangenaam geluid kan maken wat de dieren kan afschrikken.

Goede timing

Hoewel het voeren van wilde dieren niet toegestaan is, kunt u uw huisdier gerust met een traktatie naar de camera laten kijken. Hierbij is de timing erg belangrijk omdat uw huisdier de traktatie anders al heet verorberd voordat de foto gemaakt is. Hierdoor kunt u beter een speeltje gebruiken. Zeker als u meerdere dieren wilt fotograferen, verteld de foto een interessant verhaal.

Bijpassende fotoproducten