Fotografie

Foto's door het jaar heen

We hebben daglicht nodig om foto's te kunnen nemen. Maar dat betekent niet dat we in de winter onze fotoapparatuur moeten stilleggen - integendeel: vaak zeer sfeervolle, harmonieuze foto's lukken in deze tijd van het jaar. We hebben een aantal tips samengesteld om u te helpen optimale resultaten te bereiken, zelfs bij slechte lichtomstandigheden.

Familiefoto's

Maak foto’s van vakanties, excursies en de tijd rond kerstmis. Wanneer u opnamen maakt tijdens het donkere seizoen, vergeet dan niet altijd een klein statief mee te nemen: Maak optimale foto's met lage sluitertijden, naarmate er meer licht in de lens komt. Tegelijkertijd is het risico van vervaging echter groter. Vaak is zelfs de geringste beweging bij inademing en uitademing voldoende. Plaats de camera daarom beter op een stevige ondergrond, zoals een statief. De ISO-waarde kan van grote invloed zijn op de beeldkwaliteit. Wat vroeger alleen mogelijk was door de film te verwisselen, kan nu voor de meeste camera's en zelfs camera-apps worden aangepast, afhankelijk van het beeld en onderwerp. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe gevoeliger voor licht de "film". Opgelet: Bij een hogere ISO-waarde neemt de korrel van het beeld echter meestal ook toe. Probeer de camera-instellingen uit totdat u de optimale instelling heeft gevonden.

Nu ontwerpen

Foto's onder de kerstboom

Verras familieleden, vrienden en collega’s met individuele vakantiegroeten. Foto ansichtkaarten zijn een geweldige manier om kerstgroeten te delen met u geliefden. Maak foto’s van uw familie die koekjes bakt, cadeautjes inpakt of een lange winterwandeling maakt. Laat uw fantasie de vrije loop om het perfecte kerstkaartmotief te vinden. Een statief en de zelfontspanner zijn een grote hulp bij het maken van foto's. Tip: Het is beter om met de speedburst een paar foto's meer uit de situatie te halen dan een vast motief te "forceren". Het resultaat is vaak mooier en natuurlijker - en het gaat tenslotte om harmonie en contemplatie, niet om werk.

Foto's maken van vuurwerk

Zelfs van het einde van het jaar kunt u met relatief eenvoudige middelen prachtige foto’s maken. Het is het beste om een rustige, wat afgelegen plek te vinden waar niemand u stoort tijdens het maken van foto’s. Monteer de camera op een statief om trillingen tijdens de lange belichtingstijd te voorkomen. Werk indien mogelijk met een lage ISO-waarde (100) om de korreligheid van de beelden laag te houden. Een klein diafragma (tussen 7 en 16) voorkomt dat er te veel licht in de lens komt gedurende de lange stoptijd (2-3 seconden). Met een beetje geduld en oefening kunt u prachtige foto's maken van het volgende oudejaars-vuurwerk met deze instellingen. Tip: Druk op de ontspanknop vlak voordat de vuurpijl explodeert om alle kleuren in de foto vast te leggen. Controleer de fotoresultaten tussendoor: Als u niet tevreden bent, corrigeer dan de instellingen.

Nu ontwerpen

Bijpassende fotoproducten