Fotografie

Fototips voor de winter

De winter biedt ons prachtige motieven in overvloed. Of het nu gaat om de indrukwekkende sneeuwstorm, een winterse bergpanorama of gewoon het oogverblindende wit van een sneeuwdeken op een zonnige dag: er zijn genoeg redenen om ook in de winter op de trekker te drukken. Om uw winterfoto's perfect te maken, hebben we een paar tips voor u samengesteld.

Het juiste motief

Allereerst heeft u (logischerwijs...) een geschikt motief nodig. Let er bij het maken van winterfoto's op dat u niet alleen lege witte gebieden fotografeert. In het echte leven lijkt dit misschien indrukwekkend, maar in foto's komt het nauwelijks tot zijn recht. U kunt hier de beste effecten bereiken als uw beeld de juiste contrasten biedt: Bomen, rotsen, mensen, gebouwen of andere structuren maken een motief los en maken het interessant. Zoek kleurcontrasten in het wit van de winter - bijvoorbeeld groenblijvende planten.

Een sterke groene dennen tak, de vrucht van de boom of een rode rozenbottel zijn hiervoor ideaal. Het contrast tussen witte sneeuw, groene planten, rood fruit en - idealiter - het sterke blauw van de lucht resulteert in gevarieerde en expressieve beelden. Ook 's ochtends vroeg of na een ijzige regenbui zijn er vaak uitstekende motieven te vinden: Het met sneeuw of ijsvorst bedekte landschap biedt fascinerende fotomogelijkheden. "Dagelijkse objecten kunnen plotseling goed zijn voor unieke beelden.

Correct gebruik van de apparatuur

Cameramateriaal - of dit nu een smartphone of een reflexcamera is - is over het algemeen gevoelig en moet met zorg worden behandeld. Dit geldt des te meer in de winter, wanneer de weersomstandigheden extra uitdagingen met zich meebrengen. In de eerste plaats is er de temperatuur, die met name de accu's in de problemen kan brengen. Houd reservebatterijen zo dicht mogelijk bij het lichaam om de prestaties te behouden.

De camera moet ook zo veilig en warm mogelijk worden opgeborgen wanneer deze niet in gebruik is. Sneeuw, hagel of vocht zijn gevaarlijk voor de elektronica. Bescherm uw camera tegen weersinvloeden: gebruik een scherm of zelfs een geschikte onderwaterbehuizing als u opnamen wilt maken in de sneeuw. Temperatuurverschillen zijn ook een potentieel gevaar voor de camera: "Als het aan het einde van de fotosessie weer warm wordt, ontstaat er snel condens - in het ergste geval in de camera.

Wintersport: het vastleggen van dynamiek

Een bijzondere uitdaging is het fotograferen van bewegende motieven. Met een paar eenvoudige tips kunt u echter indrukwekkende resultaten behalen en unieke wintersport opnamen maken: 1. gebruik de continu opname als deze beschikbaar is. U vermenigvuldigt de kans op een perfecte foto als u meerdere foto's achter elkaar maakt. Stel de sluitertijd handmatig in op een zeer korte tijd (tussen 1/400 en 195 seconde). Hierdoor kunt u snelle bewegingen goed opvangen. Of 3: Stel de sluitertijd in op 1/100 seconde en pan de camera met het bewegende onderwerp (zoals een skiër) wanneer de sluiterknop wordt ingedrukt. Met een beetje oefening krijgt u buitengewone, dynamische opnamen waarbij het onderwerp scherp is en de achtergrond onscherp.

Nu ontwerpen

Bijpassende fotoproducten